Ekonomski imperijalizam


ISBN:
---
pismo:
Latinica
strana:
198
format:
17X24 cm
teaser-text:

Od 2007. godine, Sjedinjene Američke Države i Evropa su ušle u veliku i dugu krizu.Mnogi su prepoznali i moguće potencijalne opasnosti, ali u početku tome nisu davali veliki značaj.

povez:
Broš

Hegemonijske težnje Kine
Autori:
Antoine Brunet, Jean-Paul Guichard

Od 2007. godine, Sjedinjene Američke Države i Evropa su ušle u veliku i dugu krizu.Mnogi su prepoznali i moguće potencijalne opasnosti, ali u početku tome nisu davali veliki značaj.Između 2000. i 2007. godine, uprkos sve većem povećanju spoljnotrgovinskog deficita a u cilju održavanja nivoa ekonomskog rasta Sjedinjenih Američkih države, Velika Britanija i zemlje Južne Evrope su koristile "avanturističke ekonomske politike" što je i dovelo do današnje globalne krize.
Kriza se produbljavala upravo i činjenicom da je Kina odbijala da preispita odnos Juana prema drugim valutama te se time i trgovinski deficit povećavao.S obzirom da je Kina postala "velesila", nastojala je da koristi "strategiju aktivnosti na svim poljima" (ekonomski, finansijski, vojni, diplomatski, kulturni i tome slično).U njenoj žiži aktivnosti je bilo pre svega monetarni imperijalizam, te se shodno tome on može nazvati i ekonomskim.Uprkos aktivnostima koje je Kina preduzimala, razvijene zemlje sveta se moraju ujediniti i pripremiti, ukoliko bude potrebno, da napuste STO (Svetsku trgovinsku organizaciju) stvarajući "STO bis" sa zemljama koje odbijaju stavove Kine.

List Price: 1,500.00 din.
Price: 1,200.00 din.