Glasnik i kultura


ISBN:
9788653103033
pismo:
ćirilica
strana:
152
format:
24 cm
.
teaser-text:

Svi naši današnji problemi u državi i društvu su kulturološki, ne politički, jer imamo elitu koja je ubedljivo najslabija u poslednjih sedam-osam vekova

povez:
broš

Svi naši današnji problemi u državi i društvu su kulturološki, ne politički, jer imamo elitu koja je ubedljivo najslabija u poslednjih sedam-osam vekova. Politika se uvek umeša kada naiđe na slabe. Vlast hoće da posvađa umetnike i u tome uživa. Svaki vladalac, posebno makijavelistički, radi na tome da se „potuku" dva umetnika, pa da onda on bude sudija, a možda i glavoseča, jer on ima i dželata koji će u jednom trenutku umetniku, koji vladaru nije po meri, da odseče glavu. To je čitava ljudska istorija.

Potpise brojnih javnih ličnosti doživeo sam kao podršku Glasniku i njegovom izdavaštvu, kao podršku kreativnosti, agilnosti, umetničkoj hrabrosti, težnji da budemo skup različitosti, da pokažemo širinu, integrativnost. Eto, to je prepoznala kulturna javnost, i to ona brani. Prepoznali su Glasnikovu koncepciju i orijentaciju. Sloboda i posvećenost je privukla te ljude. To je velika pohvala svima u Glasniku. Šijan je pola godine proveo kod nas dok je pripremao knjigu Filmski letak i rekao je da nikada nije doživeo da ga od portira do direktora ljudi tako fantastično prime. Meni je to, kao i mojim saradnicima, najveća nagrada za petogodišnji rad u Glasniku.

Slobodan Gavrilović

List Price: 550.00 din.
Price: 440.00 din.