Nemirna pisma


ISBN:
978-86-531-0749-9
pismo:
ćirilica
strana:
278
format:
A5
godina izdanja: 2022.
teaser-text:

U ranu jesen 2007. vratio sam se u Beograd pun utisaka iz Albanije u kojoj sam tada bio prvi put

povez:
broš

Nekoliko dana sam se prisećao kako je sve počelo.
U ranu jesen 2007. vratio sam se u Beograd pun utisaka iz Albanije u kojoj sam tada bio prvi put. Poznavao sam Milicu Kostić, tada glavnog urednika renomiranog mesečnika Biznis & finansije, i kada sam je sreo predložio sam da nešto i napišem o tom putovanju za njen list. Želeo sam da istraživanje nepoznatog i radost otkrivanja novih predela, ljudi i zemalja podelim sa drugima. Rekla je, zašto da ne? Kada sam napisao bila je zadovoljna i, već u oktobru, prvi putopis je objavljen. I sledeća tri putopisa je objavila, narednih godina.
Zatim sam još dva putopisa široko poslao internetom, pa mi se kasnije javio drug iz Amerike, sa kojim nisam bio u kontaktu decenijama, rekavši da tamo čita moje pisanje, neko mu poslao od kuće! Opet, dobra poznanica mi je rekla, mnogi, mnogi u Beogradu, čitaju!
Ovde moram da kažem da me je moj prijatelj Miloje Popović – Kavaja, još od prvog poznanstva, sada već davne 1988. godine, stalno podsticao na pisanje. S vremena na vreme bih ponešto i pisao, ali, radio sam izuzetno mnogo svoj lekarski posao i nisam imao snage, a ni vremena za druge aktivnosti. Posle prvih pročitanih putopisa njemu se, nezavisno, pridružio i moj dragi stariji kolega, prof. dr Slobodan Savić, koji je, sa svoje strane, postao odani pristalica i ljubitelj. Zatim, saradnik na zajedničkom medicinskom poslu, poštovani Ranko Burić, koji je i poznati kritičar muzičkih i govornih radijskih emisija, takođe je smatrao da treba da nastavim. Najzad, poslednjih godina, kada je prvi put čitao neke od putopisa, veliku podršku pružio je i Dušan Premović, ne znam da li bolji glumac, dramski pisac ili režiser. Svi su me oni svojom nesebičnom podrškom istovremeno i obavezali, pa sam, posle nekoliko godina, nastavio. I, knjiga je pred vama.
Oduvek putujem. I fizički i u snovima.
Prvi put sam van zemlje putovao sa tatom, u Segedin, iza „gvozdene zavese”, što je tada bilo nestvarno, 1963. godine. Dozvola je tamo, na licu mesta, preinačena, pa smo stigli na jedan dan i do Budimpešte. Baš je bilo neko tmurno, oblačno nebo, ali svejedno, u povratku smo još zaseli u „Malu gostionicu” na Paliću i dodatno se lepo proveli. Potom sam sa 14 godina, sam u grupi, autobusom putovao u Istambul. Usput, imali smo i vrlo težak saobraćajni udes, ali smo ipak stigli i vratili se. Istambul je tada imao manje od 2 miliona stanovnika i nijedan most. U Kapali čaršiji svi su govorili i srpski. Zatim sam sa 16 godina putovao vozom u Francusku, u Nicu, sa sestrom od tetke tada starom 12 godina! Dva dana, sa dva presedanja.
Od tih dana boravio sam do sada u oko 75 zemalja. U nekima i mnogo puta (Italija, Francuska, Španija, Grčka), ali ni o njima, ni o mnogim drugima nisam pisao. Pisao sam o onima gde je bilo najviše strasti. Tako je komentarisao moj dragi prijatelj, Dejan Vasiljević, novinar i diplomata. Moguće je da je tako ili su ove o kojima jesam pisao za mene imale draž potpune novine, a tamo gde sam mnogo puta bio tamo sam se već srodio, pa se više i ne osećam strancem.
Najbolji primer je boravak u Sofiji, 1994. godine, operska predstava, kada sam se obratio supruzi Gordani: – Pazi, pa ovde su sve stranci! Na šta je ona odgovorila: – Pa i ti si stranac! Ha ha ha... Nekoliko putopisa sam pisao posle čak 6–7 godina ili posle 5 godina, skoro potpuno po sećanju, koje me nije izneverilo. Utisci su i dalje jaki, svega sam se, korak po korak, prisetio.
I još nešto, za mene važno. Ne smatram da sam bilo gde bio ako nisam i razgovarao sa ljudima koji tu žive. O svemu što je mene ili njih u tom trenutku interesovalo.
Ima i nekoliko domaćih putopisa. Nek se vidi da i mi konja za trku imamo.
I oko ove knjige mi je, kao i uvek, značajno pomogao književnik i prijatelj Radomir Glušac.
Najzad, posebno dugujem zahvalnost Gordani, na podršci u svakom pogledu, ali najviše na njenoj ljubavi.
Kada sam zbog knjige ponovo čitao neke putopise starijeg datuma ponovo sam putovao i radovao se!
Nadam se i verujem da će vam biti zanimljivo.

List Price: 990.00 din.
Price: 792.00 din.