Srbija i SAD. Bilateralni odnosi u tranziciji


ISBN:
978-86-7558-502-2
pismo:
latinica
strana:
231
format:
B5
teaser-text:

„U određivanju društvenog značaja istraživanja odnosa SAD i Srbije (SCG) u procesu ukidanja sankcija od 5. oktobra 2000. do početka 2004, neophodno je uzeti u obzir neospornu činjenicu da SAD u aktuelnim međunarodnim odnosima..."

povez:
broš

Ova studija razmatra bilateralne odnose Srbije i SAD u periodu od 1990. do 2007. godine, sa prognozom njihovog daljeg razvoja. Spisateljica studije piše:
„U određivanju društvenog značaja istraživanja odnosa SAD i Srbije (SCG) u procesu ukidanja sankcija od 5. oktobra 2000. do početka 2004, neophodno je uzeti u obzir neospornu činjenicu da SAD u aktuelnim međunarodnim odnosima kvalitativno i kvantitativno najviše utiče na oblikovanje odnosa između različitih subjekata na međunarodnoj sceni. Nivo uticaja SAD na svetske poslove kao posledica nagomilane moći prostire se u svim ključnim društvenim pravcima od globalnog značaja – od ekonomske nadmoći, kontrole finansija, tehnološke i informatičke superiornosti do nesumnjive vojne premoći. Ključnu ulogu Amerike u modelovanju svetske politike ističu gotovo svi aktuelni istraživači na polju međunarodnih odnosa. U zaključku svoje knjige Spremnost na vođstvo: preokret prirode američke moći (’Bound to lead: The changing nature of american power’) , Džozef Naj (Josef Nye) kaže: „Sjedinjene Države preostaju kao najveća i najbogatija sila sa najvećom sposobnošću da oblikuju budućnost.”

List Price: 0.00 din.
Price: 0.00 din.